IHANA - KAMALA JOULUNAIKA

Nyt nostan esille aiheen, josta usein vaijetaan blogeissa. Usein joulu näyttäytyy blogien ja muun median kautta varsinkin ulkopuolisille ainoastaan ihanana ja lämpimänä perhejuhlana. Sitähän se parhaimillaan onkin, mutta kyllä mulle ainakin tulee joulusta paljon myös päänsärkyä, stressiä ja harmaita hiuksia. Se vaan useimmiten verhotaan siihen ihanaan piparintuoksuiseen ja lahjojentäyteiseen hössötykseen.

Missä joulun vietän ? Varsinkin kaikki te ketkä ootte eroperheistä, tiedätte varmaan tuskan, kun ei voi miellyttää kaikkia, mutta molempien vanhempien luona olis yhtä ihana viettää aattoiltaa. Joka vuos alotan jo lokakuussa alustavasti suunnittelemaan miten, missä, milloin ja kenen luona sen joulun oikeen vietän. Koskaan niitä päätöksiä ei oo helppo tehdä, mut mun kohdalla onneks ainakin tähän asti oon voinu mennä oman fiiliksen mukaan, aiheuttamatta mitään isompia perheriitoja.

IMG_3472IMG_3485
Entäs ne lahjat ? Usein assosioin tänkin "ongelman" eroperheisiin, joista on mahdollisesti muovautunu uusperheita ja sitä kautta myös perheenjäsenten määrä tuplaantunu. Kaikki sisarukset, kokonaiset ja puolikkaat on ainakin itelle ihan yhtä tärkeitä ja jokaiselle olis ihana joku paketti hommata, mutta mistä opiskelijana käärit rahaa niin pirusti, että voit jokaiselle ostaa jotakin. Jälleen kerran kiitän mun perhettä siitä, että lahjat on jääny ruuan ja mahtavan seuran varjoon ja jouluna voi tulla taloon vaikka tyhjin käsin. Jaksan silti joka vuos ottaa tästä lahjarumbastakin pienen stressin. Olis sitä kumminki poikaystävää, kummipoikia ja kavereitakin ihana muistaa.

Paljon menee rahaa ? Paljon. Mua joskus vähän suututtaa, miten joulusta on tehty niin rahaa imevä juhla ja markkinointikeino. Tottakai ymmärrän, että jos kahisevaa on niin sitä halutaan myös käyttää, mutta mun mielestä siitä ei pitäis tehdä numeroa. Joulun tärkein juttu on kuitenkin se yhdessä oleminen, eikä kaikilla ihan yksinkertasesti ole varaa ostaa jouluna enää muiden menojen päälle lapsilleen ihan tuhottoman kalliita lahjoja.

Mainokset varsinkin saa mut näkemään punasta. Kalliita leluja, puhelimia ja tabletteja syötetään joka tuutista ulos ja saadaan ihmiset haluamaan niitä. Totuus kuitenkin on, että kaikilla tai suurimmallakaan osalla ei ole niitä varaa ostaa. Jokaikinen pieni ihminen pitäis opettaa ymmärtämään heti alusta asti, että joulussa tärkeintä ei oo se miten paljon ja kuinka kalliita lahjoja saat, vaan se että koko sun perhe on yhessä koossa.
  IMG_3481

Saan ite olla kiitollinen siitä, että meidän perheessä joulu on aina ollu ilonen perhejuhla, josta voidaan nauttia porukalla ilman että tarvii joka euroa laskea. On kuitenkin myös ihmisiä kenelle tää vuoden paras juhla on samaan aikaan myös vuoden kamalin juhla.

Toivottavasti kukaan ei pahottanu mieltään tästä, enkä pilannu kenenkään fiiliksiä. Halusin lähinnä palauttaa itteni ainakin maan pinnalle ajattelemalla hetken asioita vähän muultakin kantilta, kun siltä mitä bloglovin mulle syöttää. Rakastan joulupostauksia ja harmittaa, etten ite tänä vuonna saanu niitä tehtyä, mutta joskus on ihan hyvä muistuttaa myös itteensä siitä, että kaikille se joulu ei aina ole pelkästään kauniita lahjapaketteja ja glögiä.

Nauttikaa kuitenki vielä näistä välipäivistä ja rentoutukaa, ennenkun siirrytte juhlimaan vuoden vaihtumista

8 kommenttia

 1. Tosi hyvä näkökulma jouluun! Munki mielestä se on harmi, että jouluna rahaa pitäisi syytää joka puolelle, vaikka se yhdessäolo ja tunnelma on kaikista tärkeintä. Lahjojen ei kuitenkaan tarvitse olla suuria, vaan ihan pienikin muistaminen riittää! Itse hankin esimerkiksi seitsemälle hengelle lahjat alle 50 eurolla ja jokainen ainakin näytti tyytyväiseltä lahjan saadessaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot kyllä ihan oikeessa lahjojen suhteen! Pitäis vaan käyttää enemmän mielikuvitusta, niin sais varmasti hankittua jokaiselle jotakin :) Tai toinen vaihtoehto, että tekis ite lahjat! Säästäis ihan hullusti siinä!

   Poista
 2. Erolapsena tiiän tän tunteen, kun et voi kolmeen paikkaa jakaantua, kun poikaystävän vanhemmat tietysti listauksessa mukana. Helppoa ois käydä, jos kaikki asuisivat samassa kaupungissa, mutta parhaimmillaan 250km matkaa ei viitsi ajella yhden päivän aikana edestakaisin :-D Toivottavasti kaikki ymmärtävät aina ratkaisun, että missä sitä joulun päättää viettää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahh jep, tiiän tuon tunteen niin hyvin! Meillä onneks Roopen vanhemmat on edelleen yhessä, että siinä voitetaan jo yks reissu :D Uskoisin että kaikki kyllä ymmärtää miten päättää tehdän. Meillä monesti musta tuntuu pahemmalta ajatus että oon joulun toisaalla, kun niistä omista vanhemmista! Onneks joulu ei kuitenkaan oo kun yks päivä vuodessa, mut silti siinä on aina välipäivät nii ehtii hyvin toisaallekin! :)

   Poista
 3. Luulen, että vaikka ei olisi ero-perheestä, niin joka vuosi saa painia siinä kun käy molempien vanhemmilla. Sitten jos sinä itse ja puolisosi vaikka eroperheistä on se 4 huushollia jossa voi joutua käymään, puhumattakaan sukulaisista tai isovanhemmista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on siinäki jo tekemistä kun koittaa omat ja puolison sukulaiset koluta läpi! Tää ramppaaminen vaan vielä korostuu just jos on molempien vanhemmat eronneet. Meillä onneks Roopen puolelta vielä vanhemmat yhessä,niin säästetään jo siinä :D

   Poista
 4. Todellakin tiedän tuon tuskan :( Ja tiedetään se vielä tuplana, kun avopuolisonkin vanhemmat on eronneet. Pitäisi siis revetä neljään paikkaan, kun halutaan kuitenkin olla aina yhdessä joulu. Siihen päälle kaikki muut sukulaiskäynnit, niin yhtälö on mahdoton, aina joku vuosi joku pahoittaa mielensä.
  Meillä on sama, että lahjat on jääneet onneksi varjoon. Vaikkei puolisisaruksia olekaan, ettei sinänsä lahjojen saajia ole "normaalia" enempää, mutta mä vaan en oo koskaan ymmärtänyt sitä älytöntä lahjahömpötystä, että väkisin keksitään jotain toiselle, mitä se ei edes tarvitse yhtään.
  Ihana postaus kokonaisuudessaan! ♥

  www.hennam.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti Henna kiitos♥ Tuo on just se pahin tilanne.. Ja ite ainakin ymmärrän ihan täysin että haluatte joulun viettää yhdessä, koska no oottehan tekin tietyllä tapaa jo perhe! Toisten täytyy vaan ymmärtää, että valintoja on pakko tehdä ja kaikkia ei pysty miellyttämään.
   Toi mitä lahjoista sanoit nii on todellakin totta!! Ihan turhaa ostaa väkisin toiselle jotain kallista, vaan koska se vois pitää tästä. Ennemmin antaa sitten vaikka jotain halvempaa tai pienempää, mitä oikeesti tarvii! Oon ihan super kiitollinen siitä, että kaikki lahjat mitä saadaan ja annetaan meillä on nykyään jotain todella käytännöllistä! Lapset on tietty sitten lukunsa erikseen ja puolisolle nyt voi ostaa jotain vaan miellyttämisen halusta, mut muille vaan jotain jos tietää että tarvii!

   Poista